Jak bezpiecznie transportować mięso

Produkty spożywcze czasami muszą pokonać długą drogę między producentem a sklepem. Nie szkodzi to artykułom wysokoprzetworzonymi, takim jak produkty konserwowane. W przypadku produktów świeżych czas odgrywa kluczową rolę. Im droga krótsza, tym produkt jest świeższy i zachowuje swoje właściwości. Szczególnie jest to ważne w przypadku mięsa.

Warunki transportu mięsa

Mięso i wyroby mięsne są szczególnie wrażliwe na warunki otoczenia. Wysoka temperatura, dostęp bakterii, długi czas transportu, nieodpowiednie pojemniki na mięso przyśpieszają proces psucia się mięsa.

Podstawowe warunki bezpiecznego transportu mięsa reguluje wiele przepisów, które muszą przestrzegać firmy świadczące usługę transportu mięsa. Najważniejsze wymagania dotyczą:

• środków transportu,
• temperatur przewozu,
• czasu transportu,
• pojemników transportowych.

Środkami transportu przystosowanymi do przewozu mięsa są samochody chłodnie przystosowane do przewozu mięsa surowego, mrożonego i przetworów mięsnych. Każdy z tych produktów ma indywidualne wymagania temperaturowe. Samochód chłodnia musi mieć możliwość regulowania temperatury w zależności od gatunku mięsa:

• dziczyzna małych zwierząt – maksymalnie 4 stopnie C,
• dziczyzna dużych zwierząt – maksymalnie 7,
• mięso czerwone – 7 stopni,
• mięso drobiowe i królicze – 4 stopnie,
• podroby – 3 stopnie.

To krótkie zestawienie pozwala na ocenę, które wyroby mięsne można przewozić razem, a które wymagają spełnienia odrębnych warunków.
W transporcie mięsa i jego wyrobów bardzo istotną rolę odgrywa czas transportu. Im krótszy, tym lepiej, bo świeże mięso wysokiej jakości pojawi się na półkach sklepowych. Mięso długo transportowane zmienia swój kolor, jest z wierzchu obeschnięte. Swoim wyglądem nie zachęca klientów do zakupu.

Pojemniki masarskie

Jeszcze parę lat temu do transportu mięsa używano pojemników stalowych. Ich główną wadą był ciężar, trudność w utrzymaniu czystości oraz dostęp do mięsa (całkowicie zabudowane boki).

Alternatywą dla nich są skrzynki plastikowe na mięso wykonane z wysokiej jakości polietylenu o dużej gęstości. Wszystkie pojemniki muszą mieć atesty dopuszczenia do kontaktu z żywnością.

Pojemniki plastikowe muszą posiadać odpowiednią ilość otworów zapewniających regularny dopływ świeżego powietrza.

Zaletą pojemników plastikowych jest ich praktyczność. Przede wszystkim są łatwe do utrzymania warunków sanitarnych, mogą być myte automatycznie z użyciem środków dezynfekcyjnych.

Pojemniki plastikowe doskonale nadają się do gniazdowania, czyli ustawiania jednego na drugim. Pozwala to na maksymalne wykorzystanie przestrzeni samochodu – chłodni.

[Głosów:1    Średnia:2/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ